Gluten

Matcoachen.se

Gluten


Gluten är ett växtprotein som finns i vete, korn, råg och till viss del i havre beroende på hur det har behandlats.


 

Gluten finns även i Couscous, Bulgur  och Dinkel.


När man äter glutenprodukter så sliter detta på tarmslemhinnan varje gång. En inflammation skapas och tarmslemhinnan går sönder och små hål rivs upp, som läker igen eftersom. För läkprocessen krävs god näring och inte en ständig irritation. När kroppen är utsatt för stress, sjukdom, mycket alkohol, stort sockerintag, för lite magsyra, för lite matsmältningsenzymer mm så orkar tarmen inte längre laga dessa hål som orsakar att större molekyler kan läcka ut i blodet.


Slitaget på tarmen orsakar näringsbrister, och utan rätt mängd zink som behövs för läkning så kan inte läkningen av tarmslemhinnan ske. Vid för låga nivåer av D vitamin har tarmen svårt att reglera vad som släpps igenom tarmens immunförsvar och toxiska bakterier samt stora molekyler slipper igenom ett annars starkt försvar.


När tex proteiner felaktigt kommer ut i blodbanan vaknar kroppens armé för att hindra felaktiga inkräktare att ta sig vidare. I blodet ska det nämligen bara finnas små molekyler som tex aminosyror. Protein är ihopbyggt av aminosyror. När tamen inte kan eller hinner bryta ner proteinet, så kan det vid läckande tarm smita ut i blodbanan där vårt naturliga försvar står redo  med bössan i högsta hugg för att skjuta ner fienden.


Det är jättebra att vårt immunförsvar fungerar, när fel saker hamnar i blodet. När vår kropp inte längre orkar läka tarmen smiter allt mer protein ut i blodet och dessa proteiner liknar kroppvävnad, tex Sköldkörtelvävnad. Vårt immunförsvar börjar då attackera vår egen vävnad och det slutar med att tex sköldkörteln producerar mindre hormoner och vi får Hypotyreos. Det kan även drabba andra organ som tex bukspottkörteln, levern, huden, leder, hjärnan och orsaka sutoimmuna sjukdomar som tex Parkinson, Hashimotos, Hypotyreos, Hypertyreos, Reumatism, Psoriasis, Alopecia, Vitiligo, Diabetes.


Att vara glutenintollerant är ju att ha sjukdomen Celiaki


Men man kan även ha en ökad känslighet som inte syns på dagens prover då glutenproteinet finns i flera varianter som sjukvåren inte tar antikroppsprover på ännu. Även celiaki upptäcks inte alltid med dagens prover tyvärr. Gastroskopi är inte heller alltid tillförlitigt tyvärr.


Med stress så ökar känsligheten för det mesta och då även gluten och förmågan att läka tarmslemhinnan. Fullkorn är den värsta för magen, då den rispar mest på tarmen.Vänligare fibrer för tarmen är fiberhusk och grönsaker.


Endast 1 av 8 har problem med magen vid Celiaki, symtomen kan vara andra som tex huvudvärk, minnessvårigheter, autoimmun sjukdom, ledsmärta mm.


Celiaki vid födseln kan vara orsaken till utvecklad scitzofreni senare i livet.


Dessutom innehåller gluten Lektiner, som hämmar upptaget av mineraler


Gluten skapar inflammation och det är vanligt att gluten är orsaken till hjärndimma, glömskhet, oskärpa, sömnproblem, depressioner och symptom på add/adhd.


Läs på min blogg om Gluten:


 


Gluten är en av orsakerna till att inflammationer ökar i kroppen, som i sin tur skapar sjukdom.


Det krävs att vi läker våra tarmar och minskar inflammationer med rätt kost, som är glutenfri men även tillsätter omega 3, har bra nivåer av D vitamin, intar gurkmeja.


Jag hjälper dig gärna!